Valpens tid i det nya hemmet.

Perioden mellan tredje och tolfte veckan är jätteviktig för valparnas socialisering. Händelser och upplevelser under denna period har betydligt stor påverkan till hundens senare liv och dess relationer till människor och andra hundar. Alla seriösa uppfödare försöker göra sitt bästa för att förberedda valpar till den dagen när de ska lämna sitt hem och börja leva i den stora världen. Dagen som förändrar allt i valparnas liv. Enligt svensk lag, kan en valp inte skiljas från modern innan 8 veckors ålder. Efter det börjar vanligtvis valpen ett helt nytt liv hos sin nya familj i sitt nya hem. Valpen vänjer sig snabbt till nya omständigheter men socialiseringen då? Den är inte avslutad än och valpköparens stora ansvar ligger på det att göra allt möjligt för att socialisera den nyköpta valpen.

   Varför är det så viktig? För i valpköparens händer ligger hundens framtida beteende. Det är nödvändig att lägga lite extra tid nu för att undvika stora problem sedan. Visst, det finns flera faktorer som påverkar hundens beteende, till exempel gener, men som uppfödaren har man valt de bästa individerna till avel och försökt att socialisera valparna i perioden mellan 3 – 8 veckan. Nu är det hundägarens agerande som kommer att avgöra hur hunden kommer att reagera vid olika omständigheter i dess framtid. Som uppfödare av Polski Owczarek Podhalanski, kan jag säga att det kommer att påverka hundägarens liv också. Tänk hur det skulle kännas för en hundägare, när den promenerar med en stor och stark hund och inte vet hur hunden kommer att reagera på andra hundar eller människor – på grund av socialiseringsbrist.

   Vad ska valpköparen göra med sin valp då? Erfarenhet – det behöver din valp. När det gäller människor – låt valpen träffa folk. Den bör träffa och vänja sig med olika människor – vuxna, barn, cyklister, mammor/pappor med barnvagn, enstaka människor samt folkmängder. Samma med andra hundar – låt valpen träffa dem, men fråga alltid hundägare först. Det är viktig att hundarna ni träffar inte ska vara aggressiva. En valpkurs är också en toppenidé. Gäller det andra omständigheter (miljösocialisering) – ta med valpen till olika platser för att den ska uppleva allt som händer där och se att det inte är farlig. Promenera nära skolan under rasttid, åk till en tågstation, parkering vid köpcenter, alla möjliga platser. Kom bara ihåg att man inte ska tvinga valpen göra något när den redan är rädd, det kan ha motsatta effekter.

   Ska man börja redan nu? Jag vet att det känns att valpen är så liten, men olika studier visar att tiden till 12 veckors ålder är den bästa perioden att socialisera den. Valpen är nyfiken och lär sig ganska enkelt vad som är bra och vad som är farligt. Senare, speciellt under så kallade ”spökåldern” kommer rädslan vara betydlig större. Och kom ihåg att när vi pratar om stora raser – den jättesöta och lilla valpen som du har nu, kommer att växa upp ganska snabbt. Om bara några månader kommer du under promenadtid på andra sidan kopplet att ha 50 kilo av muskler med extrem kraft. Tänk vad som kan hända då, om din hund bli full av rädsla/aggressivitet?

   Av egen erfarenhet kan jag skriva, att det är mycket svårare att bearbeta felaktigt beteende hos en hund med socialiseringsbrist. Eftersom vi driver den enda i Sverige kenneln av Polski Owczarek Podhalanski, så var vi tvungna att köpa valpar utomlands. För att följa alla importreglerna man kan inte hämta en hund till Sverige innan den är 16 veckor gammal. Så tyvärr kunde vi inte påverka hundarnas socialisering i den tydliga fasen av livet. Vi köpte valpar hos två olika uppfödare i Polen och redan på färjan märkte jag hur stor skillnaden mellan dem är. Det krävde och kräver fortfarande mycket mer arbete med den som inte var socialiserad på rätt sätt. Så jag kan personligt bekräfta hur viktig det är att påbörja socialiseringen så tidigt som möjligt.

Arek Bialon

Dela i sociala medier.