Om rasen

Historia

 

Polski Owczarek Podhalanski är en intelligent och självständig vaktande herdehund och boskapsvaktare. Rasen härstammar från asiatiska molosser som kom till Europa för några tusen år sedan. Polski Owczarek Podhalanski är mycket gammal regional ras knyten till regionen Tatraberget och därför har rasen tidigare kallats för Tatrahund. Under många år i urvalsprocessen erhålles stora, vita och modiga hundar som var tålmodiga mot stränga väderförhållanden. Dess uppgifter var att skydda flockar av får mot vargar och björnar samt tjuvar. Dessutom hjälpte Tatrahundar herdarna att leta efter förlorade djur och även skydda herdens hyddor och hem. Owczarek Podhalanski användes också i gränsbevakning, i armén, liksom i bergsräddning. Rasen blev godkänd av FCI i 1967 och är mycket populär i Polen.

                                                                                                 Korpus Ochrony Pogranicza (gränsbevakning) soldater med en Tatrahund tik                                                                                                                   och valpar. “Psy. Rasy. hodowla, tresura i leczenie”  1928 – M.Trybulski

                                                                                                                                                          

Hälsa

 

Polski Owczarek Podhalanski präglas av god hälsa och ovanligt motstånd mot sjukdomar. Höftledsdysplasi (HD) förekommer. Deras päls innehåller lanolin som gör det självrengörande.

 

 

 

 

Karaktär och speciella egenskaper

Polski Owczarek Podhalanski är väldig intelligent, uppmärksam och modig. Den har lugn temperament men i en verklig hotsituation, reagerar den omedelbart och utan misslyckande. Den har stark vaktinstinkt. Tatrahundar fattar beslutet själv och dess självförtroende är karaktäristiskt för rasen. Den är trogen mot sin familj och redo att försvara deras medlemmar och territorium. Vänlig och omtänksam mot barn samt misstänksam för främlingar. Den behöver mycket utrymme och älskar att promenera långa promenader. Bör inte springa för mycket. Pälsen är lättskött.  Genomsnittlig livslängd ligger på 10-11 år.

 

Användningsområde:

 

Som herdehund

Polski Owczarek Podhalanski har ett ursprung som arbetande herdehund. De första nämnderna av vita herdehundar som finns i Tatraberget kommer från 1700-talet. I århundraden dessa hundar bevakade besättningarna och kämpade mot vargar och björnar redo att ge sitt liv för att försvara flocken.  Tills idag värderas de för sina herdesfärdigheter. För att säkra tamdjur genom användning av herdehundar är en naturvänlig metod som rekommenderas av Världsnaturfonden i Polen och svenska Viltskadecenter. Herdehund är en perfekt beskyddare av fåren, så länge som processen att bli van vid besättningen äger rum på valpens ålder. Från den fjärde månaden av livet ska valparna delta i specialiserad träning. De borde lära sig att hålla sig nära besättningen, följa och försvara den. Redan vid en ålder av 6 – 8 månader förstår hundar att de måste flytta varje gång besättningen flyttar. Tack vare intensiv socialisering som valpar uppvisar de inte aggression mot får eller getter i vuxen ålder. Tatrahundar reagerar instinktivt och självständigt när de skyddar flocken. Vanligtvis arbetar de i en grupp av 2 – 3 stycken. Vid angrep av rovdjur hindrar en hund angriparen medan en annan stannar med flocken. Polski Owczarek Podhalanski vaktar mycket effektivt besättningen mot de stora rovdjuren.

 

Som sällskapshund

Trots att man fortfarande använder Polski Owczarek Podhalanski som arbetande herdehund, njuter de flesta ägare av den som sällskapshund. Den är mentalt stabil och väldigt trygg familjehund. Rasen är väldig populär i Polen där det finns tiotals kennel registrerade i FCI. Hundens mankhöjd är 60 – 70 cm och kroppsvikt upp till 50 kg. Den bör inte bo i en lägenhet utan trivs bäst i ett hus med trädgård. Kan bo både inne och ute året runt. Tatrahunden är barnvänlig och trogen mot sin familj, den försvarar också sitt territorium. Den älskar väldig långa promenader och olika aktiviteter, men är inte så fysisk aktiv som mindre hundar t.ex. bör inte springa efter en cykel. Bor den inomhus då älskar den att vara i sin husses/mattes närheten. Pälsen är lättskött.