Förbered din hund inför nyårsafton.

För oss, människor, nyårsafton betyder glädje och firande, men för våra fyrbenta vänner är det ofta tid av den värsta stressen under hela året. När det smäller runtomkring kan även så modiga och lugna hundar som Polski Owczarek Podhalanski vara mer stressade än vänligt.  Trots att från och med 1 juni 2019 krävs både tillstånd från kommunen samt särskild utbildning för användandet av raketer med styrpinne, så tyvärr övriga typer av fyrverkerier påverkas inte av den bestämmelsen. Man får till exempel fortfarande köpa och använda fyrverkeritårta som smäller högt. Hur kan man förbereda sin hund inför nyårsafton och smällar?

Det här är några av mina tips som du bör tänka på inför nyårsafton:

  1. Träna din hund

Påbörja träningen åtminstone en vecka i förväg. Försök att vänja din hund med ljudet av fyrverkerier genom ljudinspelningar. Låt hunden höra smällar medan ni gör något roligt tillsammans. Använd sedan ljudinspelningar under dagens vanliga omständigheter och låt hunden se att du är lugn och inte reagerar på det. Börja på lågvolym och öka sedan ljudnivån i takt med att hunden vänjer sig.

  1. Aktivera hunden trött

Ta en extralång promenad på nyårsaftons eftermiddag och gör hunden trött. Promenera inte sent på kvällen då det redan börjar smälla. Aktivera även hunden psykisk trött genom nya övningar som kräver mer tänkande än vanligt.

  1. Förberedd ett rum

Självklart ska hunden inte vara ensam på nyårsafton, men tänk på att det kanske inte räcker att bara vara med den. Förberedd rummet där ni ska vara genom att dra ner gardiner och häng tyng för fönster som både ljus- och ljudisolerar. Tänd lampan så att ljuset utifrån inte kommer påverka din hund för mycket. Sätt på lugnande musik – det kommer att hjälpa dig också. J

 

  1. Ge din hund något extra gott.

Ge din hund något gott att tugga strax före midnatt. Det kan vara ett tuggben eller en Kong som räcker till lite längre. Gör det i god tid innan det börjar smälla. Du kan också kasta hundgodis på golvet och låta hunden leta efter det.

 

  1. Men först och främst – var lugn.

Jag jobbar själv inom vården och kan observera hur mina oroliga patienter lugnar ner sig när jag bemöter deras beteende med lugn och ro. Kom ihåg att ditt beteende påverkar din hund mer än något annat och att djur är väldigt bra på att läsa våra känslor. Så var lugn, agera som vanligt, trösta inte din hund och då kommer allt bli bra.

Arek Bialon

  • Vissa hundägare använder också lugnande hjälpmedel vilket innehåller feromoner, men det har vi aldrig behövt göra, så jag kan inte skriva något mer om det. Kontakta en veterinär vid behöv.

 

Dela i sociala medier.